7 moduri prin care gravida afecteaza bebelusul

Sursa: Qbebe /

Kim Yolton, profesor doctor in pediatrie la Spitalul de copii din Cincinnati, SUA spune ca "Noua luni reprezinta o perioada incredibil de scurta pentru cat de mult creste un bebelus si in acest timp scurt este nevoie ca atat de multe lucruri sa se intample intr-un mod atat de exact, astfel incat daca nu se intampla asa bebelusul poate avea nenumarate probleme." Acesta este motivul pentru care dr. Yolton avertizeaza viitoarele mamici asupra unor pericole ce sunt ignorate. Qbebe iti dezvaluie 7 dintre cele mai surprinzatoare moduri in care gravidele isi afecteaza bebelusii si cateva sfaturi despre cum isi pot proteja micutii din burtica. 

Mama este supraponderala 

bezitatea materna creste riscul ca gravida sa dezvolte diabet gestational si sa nasca prematur. De asemenea, obezitatea materna reprezinta un risc crescut ca bebelusul sa fie diabetic sau obez. Studii recente au demonstrat ca exista o legatura intre greutatea mamei inainte de sarcina si riscul ca micutul sa se imbolnaveasca de astm. Un alt studiu efectuat pe circa 1100 copii a aratat ca aproape 12% dintre copiii nascuti din mame obeze prezinta wheezing (suieratura respiratorie acuta, intotdeauna pe aceeasi tonalitate, perceptibila la inspiratie si la expiratie sau doar la inspiratie) in jurul varstei de 14 luni, comparativ cu mai putin de 4% dintre copiii nascuti de mame cu greutate normala inainte de sarcina.

Mama bea cafea 

Medicii si cercetatorii spun de multa vreme ca unul dintre cele mai daunatoare obiceiuri ale viitoarelor mame este consumul mare de cafea in timpul sarcinii. Trebuie sa stii insa ca, ce inseamna "multa cafea" si care este cantitatea de cafea care ii face rau fatului reprezinta un subiect care a fost dezbatut foarte mult. Colegiul American al Medicilor Obstetricieni si Ginecologi recomanda ca gravidele sa limiteze consumul de cofeina la 200 ml pe zi (echivalentul a doua cesti de cafea tare). Din pacate pentru amatoarele de cafea, de curand s-a descoperit ca, chiar si o cantitate mult mai mica de atat a fost asociata cu un risc crescut pentru bebelusi de a avea o greutate prea mica la nastere. 

Viitoarea mama fumeaza pasiv 

Poate ca gravida a reusit sa renunte la fumat sau nu este fumatoare, insa petrecerea timpului intr-un mediu plin de fum de tigara a fost asociata cu un risc crescut de imbolnavire de astm si alte probleme respiratorii ale bebelusului si copilului, dar si cu alte afectiuni, mai tarziu, pe parcursul vietii. Un studiu efectuat pe mame si copii in China a aratat faptul ca micutii nascuti din mame care au fumat pasiv in timpul sarcinii erau de doua ori mai predispusi sa dezvolte deficit de atentie si probleme cu agresivitatea pana la varsta de 5 ani decat copiii nascuti din mame care nu au fost expuse fumului de tigara.

Viitoarea mama ia antidepresive

Din pacate, statisticile arata ca mai mult de 13% dintre gravide iau antidepresive in timpul sarcinii. Medicii spun ca aceste medicamente luate in timpul sarcinii au efecte negative pe termen lung asupra bebelusului care se dezvolta in pantecul femeii. Cercetatorii au descoperit ca medicamentele antidepresive (care contin un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei, cum sunt celebrele antidepresive Prozac sau varianta recomandata in Romania Cipralex) luate in timpul sarcinii sunt responsabile pentru un risc crescut de avort spontan, defecte la nastere, nastere prematura si probleme de comportament pe care bebelusul le poate dezvolta, inclusiv autism.

Mama are carenta de vitamina D

Probabil ca, daca sarcina ta este una planificata, ai facut deja toate analizele recomandate pentru viitoarele mamici, insa este posibil ca una sa iti fi scapat: testarea nivelului vitaminei D in organism. Conform ultimelor cercetari realizate de catre specialistii de la Universitatea din Calgary exista dovezi care arata ca o carenta de vitamina D in timpul sarcinii poate conduce la probleme serioase de sanatate, atat pentru mama cat si pentru bebelusul ei. Cercetarile au comparat rezultatele a peste 30 de studii realizate in decursul timpului si au descoperit o legatura indubitabila intre carenta de vitamina D la femeile gravide si un risc crescut de diabet, pre-eclampsie si greutate mica la nastere a bebelusului.

Înapoi