Aspirina în timpul sarcinii

Sursa: Sanoteca.md /

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), aspirina și sarcina

Anti-inflamatoarele nesteroidiene, clasă din care face parte și aspirina, sunt unele dintre cele mai utilizate medicamente din lume, practică motivată și de faptul că sunt eliberate fără rețetă în farmacii. Această clasă de medicamente utilizate pentru tratarea durerii, a febrei și a inflamațiilor mai include pe lângă aspirină, ibuprofenul și ketoprofenul. Instituțiile medico-sanitare interzic prescrierea acestora femeilor, începând cu a șasea lună de sarcină. În schimb, inofensivitatea lor la începutul sarcinii este o problemă care pune încă semne de întrebare.

Aspirina și AINS nu trebuie administrate niciodată în cel de-al treilea trimestru al sarcinii

Studii efectuate pe animale au demonstrat un efect teratogen al aspirinei (risc de malformații). Mai târziu, date clinice au confirmat acest risc de malformații fetale din cauza administrării aspirinei și a altor AINS, începând cu a șasea lună de sarcină. Din această cauză, toate antiinflamatoarele nesteroidiene sunt contraindicate începând cu a șasea lună de sarcină, în special aspirina (de la 500 mg pe zi), pentru a nu expune fătul la un risc de toxicitate cardio-pulmonară și renală.

Acest risc nu a fost demonstrat încă pentru începutul sarcinii, ci doar pentru al treilea trimestru al ei, iar riscul de apariție al unor efecte secundare crește cu cât administrarea AINS se face mai aproape de data prevăzută pentru naștere, indiferent de modalitatea de folosire a acestora.

Așadar, administrarea aspirinei e permisă până în a cincea lună de sarcină, inclusiv?

Între a doua și a cincea lună încheiată, un tratament urmat conștiincios pare să nu aibă consecințe nefaste. În schimb, nu se recomandă administrarea pe termen lung a AINS. Ținând cont de faptul că automedicația este interzisă în timpul sarcinii, trebuie întotdeauna consultat medicul, care ar putea prescrie alte tipuri de medicamente pentru a calma durerile.

Aspirina este asociată cu un risc de avort spontan?

Acum aproximativ un deceniu, a fost realizat un studiu care cerceta factorii de risc ai unui avort spontan. În cadrul acestuia au fost intervievate mai mult de 1.000 de femei însărcinate cu privire la antiinflamatoarele nesteroidiene pe care le utilizează după ce au aflat că sunt însărcinate. Dintre acestea, 53 de femei au afirmat că au administrat AINS. Pe parcurs, au fost înregistrate 162 de avorturi spontane până în a 20-a săptămână. După analizarea mai multor parametri susceptibili de a le fi provocat, cercetătorii au observat o creștere a riscului de avort spontan cu 80% la femeile care au luat aspirină la începutul sarcinii. În același timp, acest fenomen nu a fost înregistrat în cazurile administrării paracetamolului, un analgezic care este, la fel, utilizat frecvent.

Mai târziu, aceste rezultate obținute pe un eșantion mic de persoane și în baza unui număr redus de experimente nu au fost demonstrate de alte studii. Din contra, o analiză americană efectuată pe mai mult de 54.000 de femei însărcinate a ajuns la concluzia că folosirea aspirinei în timpul sarcinii nu antrenează un risc mai mare de avort spontan.

Înapoi