Motive sa nasti natural

Sursa: Nastenatural.ro /

Nasterea naturala este un proces fiziologic

Corpul femeii este conceput pentru a da viata. Sta in natura lucrurilor sa concepi, sa porti un bebe in pantece si sa nasti. Cand bebelusul este pregatit pentru viata extrauterina, ii transmite mamei printr-o descarcare hormonala mesajul. Mama preia semnalul si, printr-o cascada hormonala, declanseaza travaliul si apoi nasterea. In acel moment, trupul elibereaza alti hormoni denumiti endorfine, care combat durerile nasterii. Dar trebuie sa-ti pastrezi cumpatul astfel incat adrenalina sa fie prezenta la cote minime. Altfel, adrenalina anuleaza efectele benefice ale endorfinelor. Totul este sa iti asculti corpul, care-ti transmite toate mesajele necesare pentru ca nasterea vaginala sa se desfasoare normal.

Este mai bine pentru copil

Nasterea naturala garanteaza ca nu exista medicamente si alte substante periculoase in corpul copilului, atunci cand se naste. Bebelusii care se nasc prin mijloace naturale sunt mult mai activi si receptivi fata de cei “imbuibati” cu medicamente care sa aline durerea. De asemenea, copiii nascuti pe cale vaginala prezinta un risc scazut de astm si dificultate la alaptare, un nivel de glucoza mai crescut sau risc scazut de autism. Totodata, luand contact cu perineul, bebelusul primeste bacteriile benefice ale mamei care ii fortifica sistemul imunitar.

Adaptare mai buna a copilului la mediul exterior

Cercetarile in domeniu arata ca bebelusul este dezvoltat psihic inca din burtica mamei. El raspunde stimulilor materni prin diferite miscari si reactii. Iar semnalele transmise de mama il ghideaza prin canalul nasterii si il pregatesc pentru viata extrauterina. Spre exemplu, cutia toracica a copilului se micsoreaza cand trece prin acest culoar si revine la forma initiala dupa ce este expulzat, iar acest fapt determina instalarea respiratiei. Care poate fi mai usor initiata prin clamparea intarziata a cordonului ombilical. Daca scoti un copil brusc din mediul in care a fost obisnuit, fara sa-l lasi sa se acomodeze, parcurgand toate etapele, il traumatizezi. Exista destule exemple de copii cu temeri sau cu traume aparent nejustificate, dar care impreuna cu mama, au trecut printr-o nastere traumatizanta. Iar increderea lor in fortele proprii si in lumea inconjuratoare a fost zdruncinata inainte de a fi castigata.

Contactul imediat cu copilul

Nicio mama nu vrea sa fie separata de copilul ei si niciun copil nu vrea sa fie luat de langa mama sa. Experienta unica a nasterii a creat o legatura indestructibila intre mama si copil. Adus la sanul mamei imediat dupa nastere, copilul isi recunoaste mama dupa miros, voce, bataile inimii, caldura corpului si modul in care il strange la piept. Contactul imediat si neintrerupt cu mama ii confera siguranta afectiva si-l ajuta sa faca fata schimbarii mai usor si mai rapid. Corpul mamei ii ofera caldura necesara pentru termoreglare.

Riscuri mai mici pentru mama

Chiar daca sunt extrem de rare complicatiile de la anestezia epidurala, ele se pot intampla. De asemenea, medicamentele administrate pentru durere in timpul nasterii pot reduce presiunea sangelui, pot provoca depresie respiratorie, greturi sau ameteala.

Nasterea naturala nu este un chin

Nasterea naturala nu trebuie privita ca un chin inutil prin care femeia trebuie sa treaca, ci ca un act normal, implinirea unei asteptari lungi de noua luni. Nu exista durere pe care femeia sa nu o poata suporta. Mai mult decat atat, ea beneficiaza de toate resursele naturale si de toate efectele fiziologice ale unei asemenea nasteri.

Ai mai multa libertate

Cand nasti natural, ai o mare de libertate de miscare. Te poti duce la baie pe cont propriu, poti sa folosesti o minge de nastere sau sa iti alegi pozitia cea mai comoda in care sa nasti. Cu analgezice, in schimb, esti tintuita pe masa de nastere si pierzi capacitatea de a te misca si de schimbare a pozitiilor astfel incat bebelusul sa coboare si sa se nasca. Daca unele femei nu se supara sa astepte pur si simplu ca sa nasca, multe ar prefera sa participe activ.

Pentru a trai experienta unica a nasterii

Cele mai multe femei sunt fericite sa-si stranga la piept copilasii, indiferent cum au nascut. Cu toate acestea, femeile care au avut o nastere naturala, se declara mai multumite si fericite cu experienta lor de nastere. Atunci cand nasti pe cale vaginala, traiesti si te bucuri pe deplin de experienta unica de a da viata.

Alaptarea la san este mai usoara

Bebelusii care nu sunt expusi la medicamente pentru durere sunt mai mult de alerti dupa nastere si sug mai usor. Iar mama care nu este ametita dupa anestezie, ii vine in intampinare. Pus imediat la pieptul mamei, bebelusul simte mirosul secretat de glandele sudoripare ale mamei, care este similar cu cel din lichidul amniotic. Astfel, copilul se adapteaza mai usor si initiaza mai usor primul supt.

Recuperare mai rapida

Dupa o nastere cu anestezie epidurala, organismul are nevoie de timp ca sa-si revina si sa-si recapete libertatea de miscare. In cazul unei nasteri naturale, te poti ridica si deplasa aproape instantaneu, fara sa te confrunti cu efectele secundare ale medicamentelor, hemoragii, infectii postpartum sau alte complicatii, care vin odata cu interventiile medicale.

Nasti in ritmul tau

Femeia trebuie sa nasca in ritmul ei. Sa fie lasata sa expulzeze cand corpul este pregatit, nu cand personalul medical o cere. Nu trebuie grabita, chiar daca travaliul dureaza o ora, cinci sau doua zile. Nasterea naturala iti permite sa-ti impui propriul ritm de a aduce copilul pe lume.

Respect de sine

Nasterea naturala, hormonala traita complet si pozitiv, iti ofera puteri nebanuite: forta, capabilitate si incredere in propria persoana. Cand o mama este capabila sa inteleaga si sa depaseasca toate provocarile si senzatiile necunoscute din timpul nasterii, increderea in fortele proprii si respectul de sine sunt nemarginite.

Scade riscul de incidenta a depresiei postpartum

O nastere care-si urmeaza cursul firesc si ofera posibilitatea mamei si copilului sa interactioneze constant, genereaza sentimente pozitive mamei care elimina, din start, un factor declansator al depresiei post-nastere. Cercetarile au demonstrat ca nasterea naturala are un impact asupra scaderii riscului de incidenta a depresiei postnatale.

Viata sexuala nu este afectata de nasterea naturala

Vaginul e un muschi care se mareste in timpul nasterii naturale, dar se repliaza in cateva saptamani. Chiar daca ai nascut normal, fara epiziotomie si fara traume majore ale perineului, specialistii spun ca este normal ca primele partide de sex sa fie un pic dureroase. Indiferent de felul in care ai nascut, este indicat sa reiei viata sexuala abia dupa terminarea lohiilor si inchiderea cervixului.

Spatiere mai scurta intre copii

Dupa o nastere naturala, nu trebuie sa astepti foarte mult ca uterul sa se refaca pentru a da nastere celui de-al doilea copil. Datorita faptului ca nasterea naturala presupune o recuperare mai rapida a organismului, mamicile care vor sa aiba si alti copii pot ramane insarcinate mult mai repede decat in cazul cezarianei.

Risc scazut de cancer la san

Studiile atesta ca nasterea naturala reduce riscul aparitiei cancerului de san. Modificarile hormonale intense care apar imediat dupa nasterea vaginala si in timpul alaptarii reduc riscul aparitiei acestui tip de cancer.

Înapoi