5 Semne ale existentei unei boli genitale

Sursa: Kudika.ro /

Atunci cand o femeie sufera de o boala genitala poate avea multiple manifestari si nu neaparat locala. In “boala genitala” includem o serie de patologii care se leaga de functiile organelor genitale feminine:

  • Functia endocrina – boli endocrine, lipsa menstruatiei (amenoree), sangerari intermenstruale, cresteri anormale, modificari metabolice, sindromul ovarelor polichistice etc.;
  • Furnctia de reproducere: infertilitate, imposibilitatea de a duce la bun sfarsit o sarcina, avortul spontan, fibromul uterin, infundarea trompelor uterine si infectii care nu permit reproducerea;
  • Infectii genitale, vaginale, care prezinta in special manifestari locale.


5 Semne si simptome ca suferi de o boala genitala

Modificarea secretiilor vaginale

La normal, secretiile vaginale au culoarea albicioasa, sunt mai transparente si abundente in perioada ovulatiei, fiind lipsite de miros. Uneori pot oxida pe slip capatand o culoare usor albicioasa. Atunci cand secretiile vaginale se modifica, va puteti gandi in special la o infectie vaginala (candidoza, gardnerella vaginalis, tricomoniaza etc.):

  • Secretiile vaginale isi pot modifica culoarea: devin galbui, gri sau chiar verzui, in unele situatii spumoase;
  • Secretiile vaginale isi pot modifica de asemenea si consistenta: pot deveni branzoase, laptoase, cu striuri sanguinolente (fire de sange), cu mucoase etc.;
  • Secretiile vaginale isi pot modifica si abundenta, astfel inca pot fi foarte abundente (in gonoree de exemplu);
  • Modificarea mirosului secretiilor vaginale – acestea pot capata un miros fetid, de peste stricat sau mucegai ori mirosuri grele.

Mancarimi in zona genitala

Mancarimile in zona genitala exprima de obicei fie o infectie vaginala care irita intreaga zona genitala prin scurgerile secretiilor vaginale, dar totodata poate exprima si un herpes genital sau o pediculoza (paduchi genitali).

Mancarimi in zona inferioara a abdomenului

Durerile in abdomenul inferior (pelvis) sunt specifice pentru inflamatiile/infectiile organelor genitale interne: uterita (inflamatie a uterului), inflamatii/infectii ovariene (ovarite), fibrom uterin, sarcina extrauterina etc. Insa durerile in abdomenul inferior pot avea si alte cauze: infectii pevine, constipatie, tumori abdominale joase, litiaza renala, infectii urinare, apendicita etc.

Tulburari menstruale si sangerari vaginale anormale

Tulburarile vaginale si sangerarile vaginale anormale arata de fapt o afectare fie endocrina (a hormonilor) fi e uterului (inflamarea uterului – uterita). Uneori si prezenta fibromului sau a unor tumori genitale se exprima prin sangerari anormale. Tulburarile menstruale constau in: ciclu neregulat, sangerari prea scurte sau prea abundente. Sangerarile vaginale anormale se refera la sangerarile care pot sa apara in afara perioadei mesnrtuale.

Tulburari generale ale sanatatii

O serie de boli genitale si afectiuni endocrine se pot manifesta si cu alte simptome generale: Dureri de cap, greata/varsaturi, tulburari de apetit, obezitate, scurgeri mamelonare, tulburari de comportament, tulburari de somn si de dispozitie, transpiratii excesive, etc.

Înapoi