Cum alegem metoda contraceptiva?

Sursa: Ginecologie.ro /

Deşi actualmente există metode sigure de contracepţie, se ajunge nu de puţine ori la sarcini nedorite. Cu toate acestea, alegerea unei metode de contracepţie feminină sau masculină nu este atât de dificilă. Medicul tău ar trebui să îţi stea la dispozitie cu informaţiile şi sfaturile necesare.

Consilierea privind contracepţia ar trebui să cuprindă următoarele elemente:

  • Siguranţa metodei contraceptive propuse
  • Riscurile asupra sănătăţii
  • Beneficiile asupra sănătăţii
  • Toleranţa metodei contraceptive propuse
  • Informaţii privind bolile cu transmitere sexuală (BTS)

O metodă contraceptivă trebuie să ofere siguranţă maximă în cazul în care

  • situaţia personală a femeii nu permite o sarcină
  • din motive de sănătate trebuie evitată o sarcină
  • planificarea familială este încheiată şi nu se mai doresc copii

Siguranţa poate să fie mai scăzută de exemplu când este vorba de intervalul de timp între sarcini dorite.

Riscurile asupra sănătăţii se referă la afecţiuni care pot apare mai frecvent în urma folosirii unei metode contraceptive decât în absenţa folosirii ei. Astfel de riscuri sunt de exemplu trombozele în cazul administrării pilulelor anticoncepţionale, sau inflamaţiile pelvine în cazul inserţiei unui dispozitiv intrauterin (DIU, sterilet).

Beneficiile asupra sănătăţii se referă la efectele pozitive ale metodelor contraceptive dincolo de contracepţia propriuzisă, cum ar fi de exemplu reducerea sângerării la menstruaţie sau a durerilor la menstruaţie (dismenoree) în cazul administrării pilulelor anticoncepţionale sau protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS) în cazul folosirii prezervativului.

În ceea ce priveşte toleranţa unei metode contraceptive trebuie avut în vedere că fiecare metodă contraceptivă poate avea efecte secundare diferite ca frecvenţă şi manifestări de la o persoană la alta. Efectele nedorite pot consta în:

  • senzaţie de corp străin
  • reacţii alergice
  • tromboze

Este de asemeni important dacă şi în ce măsură un cuplu acceptă efecte secundare ale contracepţiei şi/sau pregătiri pentru actul sexual, cum ar fi de exemplu senzaţia de căldură locală după introducerea unui ovul vaginal spermicid sau aplicarea unui prezervativ (condom). La aceasta se adaugă şi dacă metoda utilizată deranjează senzaţia sexuală sau dacă există prejudecăţi morale sau religioase.

Un capitol special legat de contracepţie îl reprezintă informarea privind bolile cu transmitere sexuală (BTS).

Toate punctele descrise mai sus trebuiesc abordate într-o discuţie medicală privind contracepţia, pentru ca alegerea în final a metodei de contracepţie să se facă în deplină cunoştinţă de cauză, să fie acceptată şi să nu fie abandonată prea curând.

Înapoi