Ce poți face în sarcină pentru a avea un copil inteligent

Sursa: Qbebe.ro /

Încearcă să stabilești o legătură strânsă cu micuțul și nu ezita să-i vorbești

Nu este ceva ieșit din comun să vezi o viitoare mămică mângâindu-și pântecul. Așa cum spun și experții, acest gest nu este altceva decât un „răspuns natural" la a fi însărcinată, o dorință de a stabili cât mai repede o legătură strânsă cu copilul.

De asemenea, trebuie să știm faptul că, începând din a opta săptămână de sarcină, fătul devine sensibil la atingerile primite din exterior și va începe să se miște și să se atingă singur. Când va fi suficient de dezvoltat pentru a lovi cu mâinile și cu picioarele, aceste acțiuni vor constitui „răspunsul" său la atingerile venite din partea mamei.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că bebelușii care au primit mângâieri încă de când se aflau în pântecul mamei sunt mai inteligenți, mai relaxați și mai fericiți.
Alături de aceste mângâieri, nu ezita să-i vorbești copilului tău. Se spune că bebelușii pot auzi cam din a 16-a săptămână de sarcină și, pe la 27 de săptămâni, toate conexiunile dintre urechi și creier sunt desăvârșite. De altfel, s-a constatat că bebelușii vor răspunde accentelor și limbajului pe care l-au auzit încă de dinainte de a se naște. Iar cei cărora li s-a vorbit în două limbi reacționează când le aud pe ambele!

Ascultă muzică

Dacă te vei strădui să asculți cât mai multă muzică în timpul sarcinii vei contribui, mai mult decât îți închipui, la dezvoltarea creierului bebelușului. Alegând, de pildă, să asculți cântecele speciale pentru copii, muzică clasică sau alt gen de muzică „liniștită", îi vei stimula dezvoltarea percepției sunetelor și, odată cu aceasta, dezvoltarea abilităților de limbaj și chiar a celor sociale (se spune că micuții care au ascultat muzică încă de când se aflau în pântecul mamei sunt mai sociabili, mai vorbăreți).

Încearcă să eviți cât mai mult stresul

S-a constatat că în momentele în care femeile însărcinate au de-a face cu tot felul de lucruri stresante, bebelușul va fi expus la un nivel ridicat al hormonilor responsabili cu gestionarea stresului, ceea ce îi poate afecta dezvoltarea creierului. Mai mult decât atât, s-a ajuns și la concluzia că, în aceste cazuri, inclusiv nivelul IQ-ului bebelușului poate fi afectat.

Pentru a reuși să fii cât mai relaxată în timpul sarcinii, încearcă diferite trucuri precum:
• Nu renunța la activitățile fizice (de la simple plimbări la anumite exerciții tip yoga, ce te vor ajuta să te relaxezi mai bine)
• Scrie într-un jurnal (acesta te va ajuta să-ți „aduni" mai bine gândurile)
• Citește ceva frumos pentru bebelușul tău
• Răsfață-te cu un masaj, cu o manichiură etc.

Petrece timpul în aer liber pentru a-ți asigura o parte din doza necesară de vitamina D

Medicii recomandă să petrecem măcar 20 de minute pe zi în lumina soarelui pentru a ne asigura o bună parte din doza de vitamina D. Această vitamină este necesară nu numai pentru dezvoltarea creierului bebelușului, dar și pentru dezvoltarea oaselor și buna funcționare a inimii.

Înapoi