Sarcina intre 20-30 de ani

Sursa: Despre copii /

De la 20 la 24 de ani

ORGANISMUL Dvs.

Acestia sunt anii cei mai fertili. Menstruatiile probabil sunt regulate, iar cele mai multe cicluri, daca nu toate, sunt ovulatorii.

Totusi, chiar si in aceasta perioada este posibil sa nu concepeti un copil exact cand doriti. In medie, femeile intre 20 si 24 de ani au in fiecare luna sanse de circa 20 la suta sa ramana insarcinate in urma contactelor sexuale neprotejate.

Dupa ce concepeti copilul, tensiunea dumneavoastra probabil va fi verificata la fiecare consultatie prenatala, desi cele mai multe femei de 20 de ani au riscuri reduse de a face hipertensiune in timpul sarcinii.

Studiile recente arata ca la aceasta varsta riscul de diabet gestational este aproximativ de doua ori mai mic decat la 40 de ani, acesta fiind motivul pentru care recomandarile recente ale Asociatie Americane a Diabetului sugereaza eliminarea testului de rutina de diabet gestational la femeile sub 25 de ani.

STAREA EMOTIONALA

Modul in care va simtiti dupa sarcina poate depinde in mare parte de alte lucruri din viata dumneavoastra.
Unele femei care amana o avansare profesionala pentru a avea un copil au la inceput sentimente contradictorii sau resentimente.

Conform parerii aceluiasi specialist, alta preocupare este aspectul corpului, care reprezinta o problema mai mare la femeile de 20 de ani decat pentru cele cu varste mai mari.

De asemenea, o femeie de aceasta varsta este foarte probabil sa fie concentrata mai mult asupra mariajului ei decat asupra altor aspecte ale vietii, precum serviciul, iar aparitia unei a treia persoane in familie le poate parea dificila, considera unii psihoterapeuti.

RISCURI PENTRU BEBELUS

Rata avorturilor spontane intre 20 si 24 de ani este de circa 9,5 procente, cea mai scazuta posibil din punctul de vedere al varstei. Intrucat ovulele dumneavoastra sunt inca relativ tinere, bebelusul are un risc mult mai mic de a se naste cu un defect congenital precum sindromul Down (1 la 1667 de nasteri printre femeile de 20 de ani) sau alte anomalii cromozomiale (1 la 526 de nasteri printre femeile de 20 de ani).

Totusi numarul copiilor cu astfel de boli ale caror mame au 20 de ani este mai mare deoarece in cadrul acestui grup de varsta se nasc in general mai multi copii, iar femeilor peste 35 de ani li se recomanda mult mai frecvent teste si screening-uri, astfel incat mamele respective pot opta pentru intreruprea sarcinii in cazul in care fetusul are un defect congenital.

 

De la 25 la 29 de ani

ORGANISMUL

Daca faceti miscare, aveti o dieta echilibrata si continuati sa procedati astfel si in timpul sarcinii, ar trebui sa aveti o nastere mai usoara si sa puteti sa va reveniti mai repede decat o femeie aflata intr-o forma fizica mai slaba. Desi este valabil la orice varsta, la 20-30 de ani este mai probabil sa va aflati in forma fizica optima, ceea ce usureaza nasterea si scaderea in greutate postpartum.

Din punctul de vedere al sanatatii pe termen lung, daca incepeti sa concepeti copii intre 20 si 30 de ani, aveti un risc mai mic sa va imbolnaviti de cancer la san sau cancer ovarian, conform studiilor efectuate. Medicii cred ca schimbarile hormonale care se produc in timpul ovulatiei (nivel mai ridicat de estrogen si progesteron), care stimuleaza ovarele si sanii in fiecare luna, pot mari riscul de a face formele de cancer mentionate; cu cat aveti mai multe sarcini, cu atat ovulati mai rar.

STAREA EMOTIONALA

Pe masura ce va apropiati de 30 de ani este tot mai probabil ca situatia dumneavoastra profesionala sa fie consolidata si, in functie de numarul anilor de casnicie pe care ii aveti deja, relatia cu sotul poate fi intr-o forma mai buna, permitandu-va sa va adaptati mai usor la schimbarile pe care le-ar aduce faptul ca deveniti parinti.

RISCURI PENTRU BEBELUS

Rata avorturilor spontane este de 10 la suta, cu putin mai mare decat in cazul femeilor cu 5 ani mai tinere. La 25 de ani, riscul dumneavoastra de a naste un bebelus cu sindromul Down este 1 la 1250, iar riscul de a naste un bebelus cu anomalii cromozomiale este de 1 la 476.

Înapoi